Η Αφιερωμένη Ζωή έχει ζωτική σημασία για την Εκκλησία

Με μια όμορφη και απλή τελετή προσευχής, η τοπική μας Εκκλησία τίμησε την Αφιερωμένη Ζωή στο πρόσωπο των μοναχών που ζουν και εργάζονται γι αυτήν, εδώ στη Σύρο, ζητώντας παράλληλα από τον Κύριο να μην στερηθεί ποτέ η τοπική μας εκκλησία την παρουσία της αφιερωμένης ζωής, καθώς όπως είπε μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος μας π.Πέτρος Στεφάνου, ο οποίος προίστατο της προσευχής, «είναι τόσο σπουδαία η μοναχική ζωή για την Εκκλησία, ώστε εάν λείψει από κάποια τοπική Εκκλησία, αυτή θα χάσει κάτι το πολύ σπουδαίο από τη ζωτικότητά της.»

Η τελετή ξεκίνησε με μια σύντομη εισαγωγή, με προσευχή από τον Σεβ/τατο για την Αφιερωμένη Ζωή, ακολούθησε ο Λόγος του Θεού από το Ευαγγέλιο, το οποίο αναφερόταν στην κλήση των πρώτων μαθητών από τον Ιησού, η Έκθεση του Παναχράντου Μυστηρίου, σύντομη γνωριμία και προσευχή για την αποστολή του κάθε τάγματος, προσευχή των μοναχών και ολοκλήρωση της τελετής με τις δεήσεις των πιστών και το άσμα απόλυσης.

«Η αφιερωμένη ζωή, είναι βαθιά ριζωμένη στο παράδειγμα και τη διδασκαλία του Κυρίου Ιησού Χριστού, είναι δώρο του Θεού Πατέρα στην Εκκλησία του, μέσω του Αγίου Πνεύματος. Οι μοναχοί και οι μοναχές, βιώνοντας τις ευαγγελικές αρχές της παρθενίας, φτώχειας και υπακοής, προσελκύουν το βλέμμα των πιστών προς τη Βασιλεία του Θεού, που ήδη είναι ενεργή μέσα στην ιστορία, περιμένοντας όμως την πλήρη πραγμάτωσή της στους ουρανούς.

Μέσα στους αιώνες, δεν έλειψαν ποτέ άνδρες και γυναίκες που, υπάκουοι στο κάλεσμα του Πατέρα και στην παρακίνηση του Πνεύματος, εξέλεξαν αυτή την ειδική οδό για ν’ ακολουθήσουν το Χριστό, ώστε να αφοσιωθούν σ’ αυτόν με απεριόριστη καρδιά. Όπως οι Απόστολοι και αυτοί άφησαν κάθε τι για να μείνουν μαζί του  και να τεθούν, όπως ο Χριστός, στην υπηρεσία του Θεού και των αδελφών.

Όλοι έχουμε συνείδηση του πλούτου  που, για την εκκλησιαστική κοινότητα, συνιστά το δώρο της αφιερωμένης ζωής, με την ποικιλία των χαρισμάτων.

Όλοι μαζί, σήμερα, ευχαριστούμε το Θεό για τα τάγματα που χάρισε στην τοπική μας Εκκλησία και το έργο που προσφέρουν στην τοπική  κοινωνία.

Ευχαριστούμε το Θεό για το Τάγμα των αδελφών του Ελέους, των αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων, των Πατέρων Καπουκκίνων, αλλά και για τις Δομινικανίδες Αδελφές ενορατικής ζωής στη Σαντορίνη  και του ζητούμε τα δώρα της υγείας και της δύναμης, για να συνεχίσουν το έργο τους.» (από την εισαγωγή της τελετής προσευχής για την Αφιερωμένη Ζωή)

Μέσα σ αυτό το πνεύμα ο Επίσκοπός μας μαζί με τους ιερείς, τους Πατέρες Καπουκίνους, τις Αδελφές του Ελέους, με την πνευματική συνοδεία των Αδελφών Δομινικανίδων από τη Σαντορίνη που νοερά ήταν μαζί μας όπως  και οι  Αδελφοί των Χριστιανικών Σχολείων (Φρερ) Αδ. Μάριος και Αδ. Νίκος οι οποίοι έπρεπε να βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, και με πιστούς που θέλησαν να προσευχηθούν για το σκοπό αυτό, όλοι μαζί, συμπροσευχηθήκαμε για τους μοναχούς και τις μοναχές μας. Ευχαριστήσαμε το Θεό για την παρουσία τους και το πολύτιμο έργο τους στην τοπική μας Εκκλησία όλα αυτά τα χρόνια, αλλά κυρίως για την μαρτυρία πίστης που δίνουν με αυτό που είναι.

Τον παρακαλέσαμε όμως και για τους νέους και τις νέες της τοπικής μας Εκκλησίας,  να αναζητούν τη φωνή του  και με γενναιοδωρία να απαντούν στα καλέσματά του.

Τέλος ο Επίσκοπός μας μας προέτρεψε να συνεχίσουμε την προσευχή μας με πίστη και ελπίδα, ώστε ο Κύριος να δίνει στους μοναχούς και μοναχές μας, δύναμη πνευματική και σωματική να τους γεμίζει με  χαρά και ειρήνη στην καρδιά τους για να συνεχίσουν την μαρτυρία και την αποστολή τους. Ας του ζητήσουμε τέλος, να θερμαίνει τις καρδιές νέων καλώντας τους να τον ακολουθήσουν και να θέσουν τους εαυτούς των στην υπηρεσία της εκκλησίας μέσα από την αφιερωμένη ζωή.»

Σύρος 2/2/2018
Σ.ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ

 

Πηγη episkopisyrou.gr/

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s