Η αγρύπνια των Χριστουγέννων στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου

Με την παρουσία του Σεβ/τατου Επισκόπου μας π.Πέτρου Στεφάνου, ο οποίος και προΐστατο της τελετής, τελέστηκε η Αγρυπνία των Χριστουγέννων και η Θεία Λειτουργία του μεσονυκτίου στον Καθεδρικό Ναό του Αγ.Γεωργίου στην Άνω Σύρο. Μαζί του συλλειτούργησαν και οι δύο εφημέριοι του Ναού π.Ιωσήφ Πρίντεζης και π.Ανδρέας.

Παρά το τσουχτερό κρύο, οι πιστοί γέμισαν το Ναό προκειμένου να γιορτάσουν το μεγάλο μυστήριο της Ενσάρκωσης του Σωτήρα μας ο οποίος ήρθε στη γη για να μας φέρει το μήνυμα της Αγάπης, όντας ο ίδιος η Αγάπη.

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Επίσκοπος μας αναφέρθηκε στο μήνυμα που γεννιέται μέσα από την φάτνη της Βηθλεέμ λέγοντας: «Η εορτή των Χριστουγέννων έχει στις καρδιές των ανθρώπων μια θέση ξεχωριστή. Όποιος και αν είσαι, ό,τι και αν πιστεύεις, την ημέρα των Χριστουγέννων τη ζεις διαφορετικά. Γιατί είναι η ημέρα κατά την οποία ο Θεός έρχεται τόσο κοντά μας, ώστε γίνεται σαν και εμάς, γίνεται ένας από εμάς. Αλήθεια, πόση αγάπη θέλει μια τέτοια απόφαση!!! Ο Θεός κατεβαίνει, ταπεινώνεται, έρχεται να κατοικήσει στη γη μας, ήρθε να μας συναντήσει!! Ξέρετε το γεγονός της ενσάρκωσης του Ιησού δείχνει την ταυτότητα και τον προορισμό του ανθρώπου, γιατί, όπως έγραψε ο Άγιος Αθανάσιος «Ο Θεός έγινε άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος Θεός». Και αυτό το γεγονός μάς αγγίζει βαθιά στην καρδιά, ρίχνει μια αχτίδα φωτός στα σκότη αυτής της νύχτας, αλλά και στα σκότη της απαισιοδοξίας και της κατήφειας που κυριαρχεί γύρω μας. «Ο λαός που περπατούσε σε σκοτάδι, είδε ένα μεγάλο φως,… του αύξησες τη χαρά, χαίρονται ενώπιόν σου σαν τη χαρά του θερισμού, επειδή γεννήθηκε σε μας παιδί, γιός δόθηκε σε μας», ακούσαμε στο πρώτο Ανάγνωσμα. Πράγματι, σήμερα σε μια σειρά σκοτεινών ημερών και γεγονότων, στα σκοτάδια του φόβου και στις δυσκολίες της ζωής, στον εγωισμό που μας κλείνει στον εαυτό μας, μπαίνει μια αχτίδα φωτός: Ένα βρέφος γεννήθηκε για εμάς. Είναι ο Ιησούς, ο Εμμανουήλ, ο Θεός μαζί μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε σκεφτικοί, φοβισμένοι, ας σηκώσουμε τα κεφάλια, ας αφήσουμε τις συνήθειές μας, και όπως οι βοσκοί, ας πάμε νοερά στη Βηθλεέμ για να βρούμε και να προσκυνήσουμε τον Ιησού. Γι΄ αυτό είμαστε εδώ γιατί όπως οι βοσκοί, ακούσαμε το κάλεσμα του Αγγέλου να μας καλεί να έρθουμε στη Βηθλεέμ. Αυτός ο Ναός σήμερα είναι μια μεγάλη φάτνη, μια ζωντανή φάτνη, και όλοι εμείς είμαστε εδώ για να συναντήσουμε τον Ιησού που γεννιέται και έρχεται ανάμεσά μας. Εκείνη τη νύχτα ποίοι υποδέχονται τον Ιησού; Η μητέρα του, η Μαρία – μια νεαρή γυναίκα από τη Ναζαρέτ -, ο Ιωσήφ, και οι βοσκοί που φύλαγαν τα κοπάδια τους στη γύρω περιοχή, οι οποίοι πήγαν «να δουν αυτό το γεγονός που συνέβη και το οποίο ο Κύριος τούς έκανε γνωστό μέσω του αγγέλου του». Ο Ιησούς, ο Υιός του Θεού, ο Σωτήρας μας, ο Χριστός και Κύριος, δεν γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ, ούτε στη Ρώμη, στο κέντρο τού τότε γνωστού κόσμου, αλλά στην περιφέρεια, σε μια μικρή πολίχνη, άγνωστη σε πολλούς. Έγινε μικρός για να μπορέσουν να τον βρουν πρώτα οι πιο μικροί, οι ανώνυμοι, οι ξεχασμένοι της εποχής του, οι βοσκοί, οι οποίοι όταν έφτασαν στη Βηθλεέμ βρήκαν «ένα βρέφος σπαργανωμένο και ξαπλωμένο στη φάτνη». Οι Άγγελοι τότε έψαλλαν το: «Δόξα στο Θεό στα ύψη του ουρανού και πάνω στη γη ειρήνη στους ανθρώπους που ο Κύριος αγαπά»                                       

Εμείς είμαστε εδώ αυτή τη νύχτα, για να ενώσουμε τις φωνές μας με αυτές των Αγγέλων που ψάλλουν και δοξάζουν το Θεό. Ήρθαμε «στη Βηθλεέμ» για να υποδεχτούμε τον Ιησού και να θυμηθούμε αυτό το μοναδικό γεγονός που άλλαξε την ιστορία του κόσμου, αλλά και τη ζωή όλης της ανθρωπότητας. Ήρθαμε εδώ για να ζήσουμε τα Χριστούγεννα και να τα αφήσουμε να μας αλλάξουν τη ζωή μας. Ως χριστιανοί καλούμαστε να γεμίσουμε την καρδιά μας με πίστη, ελπίδα και χαρά, γιατί ο Θεός ήρθε να ζήσει ανάμεσά μας.  Ως χριστιανοί καλούμαστε να ζούμε την κάθε ημέρα μας με το Χριστό, ως παιδιά του Θεού. Ως χριστιανοί καλούμαστε να ζούμε με μια καρδιά ανοικτή στο συνάνθρωπό μας, ανήσυχοι για τον πλησίον μας, δίπλα σε όποιον υποφέρει.

Σήμερα είναι σα να θέλει ο Ιησούς να κάνει μια νέα αρχή με τον καθένα μας, ζητά τη βοήθεια του καθενός μας για να επικρατήσει Εκείνος, η αγάπη του, η καλοσύνη του, στις καρδιές μας, στη ζωή μας και σε όλο τον κόσμο. Το Ευαγγέλιο των Χριστουγέννων, Αδελφοί μου, μας ενθαρρύνει, μας στηρίζει, μας ανανεώνει την καρδιά, τα αισθήματά μας και μας ωθεί να βγούμε από τον παλαιό μας εαυτό και να πάμε προς Εκείνον, να γίνουμε και εμείς μια μόνιμη φιγούρα της φάτνης, και να ζήσουμε πλέον κοντά του, ακολουθώντας τον.

Καλά Χριστούγεννα, λοιπόν, με το Χριστό στην Καρδιά και στη Ζωή σας. Αμήν.»

Πηγη episkopisyrou.gr

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s