Πρόγραμμα Οκταημέρου Εορτής Παναγίας Φανερωμένης (16-24 Σεπτεμβρίου 2016)

Παναγία, Μητέρα της Ευσπλαχνίας

Τις ημέρες που μας προετοιμάζουν για την Πανήγυρη της Παναγίας της Φανερωμένης, στα πλαίσια του Έτους της Ευσπλαχνίας, θα ήθελα να εμβαθύνουμε μαζί, κατά τις ακολουθίες του οκταημέρου, το θέμα της Ευσπλαχνίας.

Θα ήθελα να δούμε την Αειπάρθενο Μαρία ως Μητέρα της Ευσπλαχνίας, αυτή που μας δείχνει τον Ευσπλαχνικό Θεό και μάς μαθαίνει πώς μπορούμε να είμαστε και εμείς «φιλεύσπλαχνοι, όπως ο Πατέρας».

Θα ήθελα να αγγίξουμε μερικά θέματα, τα οποία στην εποχή μας πολλές φορές ξεχνάμε και γι’ αυτό χάνουμε τη σωστή ιεραρχία των αξίων.

Θα ήθελα να σταθούμε και να μελετήσουμε το θέμα της Θείας Λειτουργίας, του Αγίου Ροδαρίου, του Μυστηρίου της Μετάνοιας. Να συνειδητοποιήσουμε την επιτακτική ανάγκη για τις ιερατικές και μοναχικές κλήσεις και να αναθερμάνουμε το ενδιαφέρον μας γι’ αυτές.

Πιστεύω ότι το Άγιο Πνεύμα, αν ανοίξουμε τις καρδιές μας, θα μας εμψυχώσει κατά αυτό το οκταήμερο και θα συμπληρώσει ό,τι εγώ, με τις ανθρώπινες δυνάμεις μου, δεν θα καταφέρω.

π. Daniel Stankiewicz

Βιογραφικό

Ο π. Daniel Stankiewicz γεννήθηκε το 1976 στην νότιο-ανατολική Πολωνία. Το 2001 χειροτονήθηκε ιερέας και διακόνησε έξι χρόνια στην Αρχιεπισκοπή καταγωγής του. Το 2007 πρωτοήρθε στην Ελλάδα και, μετά από δέκα μήνες προετοιμασίας, το 2008, ανέλαβε τα καθήκοντα του ως εφημέριος Ηρακλείου Κρήτης. Το καλοκαίρι του, 2016 διορίστηκε, επίσης, εφημέριος στο Ρεθύμνο και Γενικός Βικάριος της Επισκοπής Κρήτης.

ce9fce9acea4ce91ce97ce9cce95cea1ce9f-2016-2-768x1074

ce9fce9acea4ce91ce97ce9cce95cea1ce9f-2016-3-768x1078

24 ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ

Το Οκταήμερο της Παναγίας της Φανερωμένης, θα ξεκινήσει φέτος με μια ιδιαίτερη προσευχή, η οποία συχνά πραγματοποιείται σε πολλές Επισκοπές του κόσμου και ονομάζεται «24 ώρες για τον Κύριο».

Τι είναι «24 ώρες για τον Κύριο»;

Είναι μια ολόκληρη ημέρα στοχασμού και σιωπής, προσευχής και προσκύνησης του Παναχράντου Μυστηρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας δίνεται η ευκαιρία σε όποιον επιθυμεί, να πλησιάσει στο Μυστήριο της Συμφιλίωσης.

«24 ώρες για να δώσουμε έκφραση στην ανάγκη της προσευχής». Αυτή είναι η ευχή που εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος στο Μήνυμά του για την Τεσσαρακοστή του 2015. Ο Πάπας μας προσκαλεί «να μην παραβλέψουμε τη δύναμη της προσευχής πολλών ανθρώπων που προσεύχονται»

Επιθυμούμε να ξεκινήσουμε το φετινό Οκταήμερο Προσευχής για την προετοιμασία της Εορτής της Παναγίας της Φανερωμένης, μ’ αυτή την ιδιαίτερη πρωτοβουλία, που αναδεικνύει τη δύναμη της προσευχής και μας δίνει την ευκαιρία να αφεθούμε να μας αγγίξει η Ευσπλαχνία του Θεού.

Από την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 6.00 το απόγευμα, που ξεκινά το Οκταήμερο της Φανερωμένης, έως και το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 6.00 μ.μ. που θα τελεστεί ο Εσπερινός, (δηλαδή για 24 ώρες) χωρίς διακοπή, το Πανάχραντο Μυστήριο θα είναι σε Έκθεση για την Προσκύνηση των πιστών, στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης.

Ο Κύριος σε καλεί μέσα σε αυτές τις 24 ώρες, να του αφιερώσεις όσο χρόνο μπορείς ,… δυο ώρες, μια ώρα, μισή ώρα, ένα τέταρτο ….. Εξ άλλου, δεν έχει τόση σημασία ο χρόνος που θα δώσεις, όσο η προδιάθεση της καρδιάς σου να μείνεις κοντά στον Κύριο, μέσα στη σιωπή, μόνος με τη δύναμη της προσευχής σου!

Έχεις γευτεί ποτέ πόσο όμορφο είναι να μένεις με τον Κύριο; Ίσως έχεις αγρυπνήσει πολλές φορές ,άλλοτε με φίλους σε διασκέδαση, κοντά σε κάποιον ασθενή ή γιατί οι αγωνίες δεν σε άφησαν να κοιμηθείς. Έχεις όμως αγρυπνήσει για τον Κύριο ή καλύτερα… με τον Κύριο; Είναι μια δυνατή εμπειρία που μπορεί να γίνει ευεργετική στιγμή για τη ζωή σου.

Σκέψου ότι θα αφιερώσεις χρόνο στη σιωπή της προσευχής ,για να μιλήσεις με τον Κύριο για την ζωή σου, για να του εμπιστευτείς τα ζητήματά σου, τα αγαπημένα σου πρόσωπα, την Εκκλησία μας. Και σκέψου ακόμη πως, όταν εσύ θα φύγεις για να επιστρέψεις στις υποχρεώσεις σου, κάποιος άλλος θα σε διαδεχτεί, θα είναι μαζί με τον Κύριο και θα προσεύχεται και για σένα. Αυτή είναι η χάρη και η χαρά της προσευχής, που θέλουμε να βρούμε ξανά όλοι μας, μ’ αυτή την πρωτοβουλία.

 logo-giubileo1

Πηγή: episkopisyrou.gr

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s