Εορτή της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στον Πάγο

Την Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016 η Ενορία Μεταστάσεως της Θεοτόκου Πάγου εόρτασε με κάθε επισημότητα την Μετάσταση της Παναγίας Μητέρας μας στους Ουρανούς.

Στις 10.30 το πρωί τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προίστατο ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π.Σεβαστιανός Ροσσολάτος, με συλλειτουργούς τον Εφημέριο των Ενοριών Ποσειδωνίας-Πάγου π.Πέτρο Πρίντεζη, τον Ιησουίτη Ιερομόναχο π.Σεβαστιανό Φρέρη και τον βοηθό Εφημερίου των Ενοριών Ποσειδωνίας-Πάγου π.Κλαούντιο.

Η Εκκλησία αλλά και το προαύλιο αυτής ήταν γεμάτη από τους Ενορίτες της Ενορίας αλλά και πιστούς από άλλες Ενορίες Σύρου και Αθήνας.

Παρούσα και η προερχόμενη από την Ενορία Πάγου ,Αδελφή της Μονής του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως Ελπίδα Στεφάνου.

Χορωδία δεν ήταν μόνο τα μέλη της Ενοριακής Χορωδίας αλλά όλο το Εκκλησίασμα με αποτέλεσμα οι ψαλμοί και οι προσευχές προς την Μητέρα όλων μας να μην χρειάζονται μεγαφωνική εγκατάσταση για να ακούγονται μέχρι το προαύλιο!!!!

Κατά την είσοδο του Σεβασμιοτάτου και των Ιερέων ψάλλαμε όλοι μαζί:

Ανέβης Μαρία εις τον Ουρανόν
Εκεί Μακαρία ζεις με τον Υιόν
ΧΑΙΡΕ, ΧΑΙΡΕ, ΧΑΙΡΕ ΜΑΡΙΑ
Ω Μήτερ Αγία μη με λησμονείς
Ελπίς μου Γλυκεία μη με παραιτείς
ΧΑΙΡΕ, ΧΑΙΡΕ, ΧΑΙΡΕ ΜΑΡΙΑ

Ο Σεβασμιότατος π.Σεβαστιανός στο κήρυγμά του ανέφερε:

Πριν από πολλά-πολλά χρόνια είχα πάει σε μία ενορία να τελέσω ένα μνημόσυνο. Αφού τελείωσε η Θεία Λειτουργία πήγα στο γραφείο της ενορίας, ήλθε εκεί η ενορίτισσα που είχε ζητήσει το μνημόσυνο, και η οποία είχε ακούσει το κήρυγμά μου, και μου λέει:

«Πατέρα, πραγματικά πιστεύετε ότι θα αναστηθούμε;».

Προβληματίστηκα εκείνη τη στιγμή, διότι το μνημόσυνο βασίζεται στην πίστη για την Ανάστασή μας, και αυτή η ενορίτισσα δεν είχε ακόμη καταλήξει στην βεβαιότητα, στην πεποίθηση, στην πίστη ότι ο νεκρός για τον οποίο τελέσαμε τότε το μνημόσυνο επρόκειτο να Αναστηθεί, και ότι και η ίδια επρόκειτο να Αναστηθεί.

Γιατί το λέω αυτό; Διότι το επίκεντρο της σημερινής γιορτής, αδελφοί μου, είναι αυτό που ακούσαμε από τον Απόστολο Παύλο: «Τελευταίος εχθρός που θα καταστραφεί θα είναι ο Θάνατος».

Γιορτάζουμε σήμερα τη Μετάσταση της Θεοτόκου στους Ουρανούς, γιορτάζουμε το γεγονός ότι η Μητέρα του Ιησού Χριστού βρίσκεται με το σώμα και την ψυχή της, στον Παράδεισο. Εμείς, τη δική μας ανάσταση την περιμένουμε στο τέλος του κόσμου.

Ο πρώτος που Αναστήθηκε, μας λέει ο Απόστολος Παύλος, είναι ο Ιησούς Χριστός: «Η αλήθεια είναι ότι ο Χριστός αναστήθηκε, απαρχή των νεκρών», δηλαδή πρώτη συγκομιδή των νεκρών. Ο πρώτος άνθρωπος που αναστήθηκε, που νίκησε το Θάνατο και τη φθορά του Θανάτου, είναι ο Ιησούς Χριστός. Έπειτα θα αναστηθούν, θα ζωοποιηθούν, όσοι είναι του Χριστού».

Όσοι δεν είναι του Χριστού; Θα αναστηθούν και εκείνοι, το σώμα τους θα αναστηθεί, θα ενωθεί με την ψυχή τους, όχι όμως για την αιώνια ζωή αλλά για τον αιώνιο Θάνατο. Δυστυχώς!…

Η Εκκλησία σήμερα μας κάλεσε να συναχθούμε ως Εκκλησία του Χριστού, και να γιορτάσουμε τη Μετάσταση της Θεοτόκου στους ουρανούς, διότι πιστεύουμε ότι η Παναγία, η οποία γεννήθηκε απαλλαγμένη από την προπατορική αμαρτία και παρέμεινε σε όλη τη ζωή της πιστή στο Θεό, στο θέλημα του Θεού, αναμάρτητη, είναι η πρώτη που ακολούθησε το γιό της στην Ανάσταση με τη δική της Μετάσταση.

Μετάσταση σημαίνει μεταφέρομαι από εδώ, εκεί. Δεν έμεινε η Παναγία εδώ στη γη, το σώμα της δεν γνώρισε τη φθορά του τάφου, όπως και το Σώμα του Ιησού Χριστού δεν γνώρισε την φθορά. Ο πρώτος άνθρωπος που ακολούθησε τον Ιησού Χριστό στην Ανάσταση είναι η Μητέρα Του, η Παναγία.

Εμείς συναχθήκαμε εδώ, για να στερεωθούμε σε αυτή την πίστη: ότι η ζωή μας έχει αξία, όχι μόνο επειδή όταν πεθάνουμε θα συνεχίσουμε να ζούμε με την ψυχή μας στην αιωνιότητα, και αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε κοντά στο Θεό στην αιωνιότητα, αλλά να στερεωθούμε επίσης στην πίστη ότι και το σώμα μας, με το οποίο θα έχουμε αγωνισθεί σε αυτή τη γη για να μείνουμε πιστοί στην Αγάπη του Θεού, και αυτό το σώμα μας επίσης θα απολαύσει την ίδια ευτυχία, θα απελευθερωθεί από τη φθορά του θανάτου, για να συμμετάσχει στη δόξα των παιδιών του Θεού.

Βλέπετε αδελφοί μου: ο Θεός δεν δημιούργησε τον θάνατο μαζί με τη δημιουργία του ανθρώπου. Μας λέει η Αγία Γραφή ότι ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο αθάνατο. Ο θάνατος προέκυψε κατόπιν, εξαιτίας της αμαρτίας. Και ο Θεός έστειλε το Γιό Του για να λυτρώσει τον άνθρωπο, πρώτα από τον πνευματικό θάνατο, που είναι η αμαρτία και πλήττει την ψυχή μας και ο οποίος οδηγεί και το σώμα στο θάνατο και τη φθορά, και ύστερα να αναστήσει και το σώμα μας.

Αυτή είναι η ολοκληρωμένη Σωτηρία που μας προσφέρει ο Θεός μέσω του Ιησού Χριστού. Και η Μητέρα Του η Παναγία συνεργάστηκε σε αυτό το έργο, συνεργάστηκε με πιστότητα. Το δώρο που έλαβε Εκείνη, να γεννηθεί αναμάρτητη, δεν το πέταξε στα σκουπίδια όπως οι προπάτορές μας Αδάμ και Εύα. Το κράτησε με πιστότητα μέχρι το τέλος. Ακόμα και μπροστά στο Σταυρό του γιού της δεν παραπονέθηκε στο Θεό, δεν απελπίστηκε, δεν έβρισε κανέναν. Και γνώρισε την Ανάσταση του γιού της.

Σήμερα γνωρίζει και τη δική της Ανάσταση, αυτό που ονομάζουμε Μετάσταση της Θεοτόκου. Η Ορθόδοξη Εκκλησία το ονομάζει Κοίμηση της Θεοτόκου αλλά πιστεύει το ίδιο πράγμα. Έψελνε πράγματι στον Παρακλητικό Κανόνα, αυτές τις μέρες: «Μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής…».

Η Μετάσταση της Παναγίας λοιπόν είναι κοινή πίστη των δύο Εκκλησιών. Πίστη την οποία ήλθαμε εδώ να τονώσουμε, να ενισχύσουμε, για να ξέρουμε για ποιο λόγο στην καθημερινή ζωή μας αγωνιζόμαστε. Αγωνιζόμαστε όχι μόνο για να επιβιώσουμε οικονομικά, όχι για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της υγείας μας. Αγωνιζόμαστε για να κρατηθούμε πιστοί στο Θεό, ο οποίος μας λύτρωσε μέσω του Ιησού Χριστού και με το βάπτισμα μας αναγέννησε, μας έκανε παιδιά του Θεού.

Πώς μπορούμε αυτό το δώρο του Θεού να το πετάξουμε στα σκουπίδια; Με την αμαρτία, με την απιστία. Ο αγώνας του Χριστιανού, λοιπόν, είναι να μείνει πιστός στο δώρο του Θεού.

Εμείς έχουμε τη Μητέρα μας, την Παναγία, στους ουρανούς, ως σημείο ότι όποιος αγωνίζεται να μείνει πιστός χάρη στον Ιησού Χριστό, θα φθάσει και εκείνος στο βραβείο της αιώνιας ζωής.

Με αυτή την πίστη αδελφοί μου ας τελέσουμε τη Θεία Λειτουργία, δηλαδή ας προσφέρουμε στο Θεό το Πασχαλινό Μυστήριο του Χριστού, που είναι η Σταυρική Του Θυσία και η Νίκη Του πάνω στην αμαρτία και το θάνατο, η Ανάστασή Του.

Ας χαρούμε και ας δοξολογήσουμε το Θεό για το δώρο που έδωσε πρώτα στην Παναγία, για να μας πει: ετοιμαστείτε, έρχεται και για σας αυτό το δώρο. Μείνετε πιστοί στον Ιησού Χριστό. Εγώ σας έδωσα το γιό μου. Μην πετάξετε στα σκουπίδια αυτό το δώρο, κρατηθείτε στην πίστη και κρατηθείτε πιστοί στο δώρο του Θεού που είναι το Βάπτισμα, η Αναγέννηση η οποία μας κάνει παιδιά του Θεού και μας οδηγεί να ελπίζουμε την Ανάστασή μας και την αιώνια ζωή κοντά στο Θεό!!!

Στο τέλος μετά την Ευλογία του Σεβασμιοτάτου και των Ιερέων ψάλλαμε

Χαίρε Μαρία!!
Της κτίσης όλης πλατυτέρα
Χαίρε Αγία!!
Του Λόγου του αιώνιου Μητέρα!!!

Αμέσως μετά ακολούθησε στην Ενοριακή Αίθουσα το παραδοσιακό κέρασμα των λουκουμάδων όπου δόθηκε η δυνατότητα να ανταλλάξουμε ευχές τόσο για τους πολλούς εορταζόμενους όσο και για όλους τους παρευρισκόμενους ευλαβείς πιστούς, η Παναγιά μας να βρίσκεται πάντα δίπλα μας!!!

ΘΕΙΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ
ΑΚΟΥ ΤΗΝ ΔΕΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ
ΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΟΥ ΚΑΤΩ ΣΤΗ ΓΗ
Ω ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΗΣ ΠΗΓΗ!!!

Λεονάρδος Ιωάν.Βαμβακάρης

Πηγή: episkopisyrou.gr

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s