ΓΜΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΟΡΤΕΣ ΜΑΣ : ΙΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

Οι πρώτες προσπάθειες για την ευλάβεια της Ιερής Καρδιάς του Ιησού προέρχονται από τη γερμανίδα μυστικίστρια στα τέλη του Μεσαίωνα, με ιδιαίτερο τρόπο από την Ματθίλδη του Μαγδεμβούργου (1207-1282), την Ματθίλδη του Χάχμπορν (Hachenborn) (1241-1299), την Γερτρούδη της Χέλφτα (Helfta) (περ 1256-1302) και τον Ερρίκο Σούζο (1295-1366). Ωστόσο, η μεγάλη άνθηση της ευλάβειας συνέβη κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα., για πρώτη φορά από τον Τζιοβάνι Έουντες (Giovanni Eudes) (1601-1680), στη συνέχεια, μετά από μια σειρά οραμάτων που είχε δει η Αγ. Μαργαρίτα Μαρία Άλακοκ στο Παραί-λε-Μονιάλ (Paray-le-Monial) της Γαλλίας, κατά την διάρκεια των οποίων ο Ιησούς ζήτησε τη δέσμευσή της για τη δημιουργία μιας γιορτής αφιερωμένης στην Ιερά Καρδία.

Αυτές οι εμφανίσεις έγιναν μεταξύ των ετών 1673 και 1675 :

  1. Το πρώτο όραμα έγινε στις 27 Δεκεμβρίου του 1673, εορτή του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή. Ο Ιησούς εμφανίστηκε σ’ αυτήν, και η Μαργαρίτα αισθάνθηκε “όλα ενδύθηκαν με τη θεϊκή παρουσία”΄ Την κάλεσε να πάρει τη θέση που ο Αγ. Ιωάννης κατείχε στο Μυστικό Δείπνο και της είπε: “Η Θεία Καρδιά Μου είναι τόσο παθιασμένη από αγάπη για τους ανθρώπους, που δεν θα μπορούσε πλέον να κρατήσει μέσα της τις φλόγες της ένθερμης φιλανθρωπίας της, χρειάζεται να διαχυθεί. Γι’ αυτό σε έχω επιλέξει να εκπληρώσεις αυτό το μεγάλο σχέδιο, έτσι ώστε να γίνει για μένα.
  2. Το δεύτερο όραμα εμφανίστηκε στις αρχές του 1674, ίσως μία Παρασκευή΄ η θεϊκή καρδιά εμφανίστηκε σε θρόνο φωτιάς, πιο λαμπερό από τον ήλιο και διάφανη σαν κρύσταλλο, να περιβάλλεται από ένα αγκάθινο στεφάνι συμβολίζοντας τις πληγές από τις αμαρτίες μας, και να υπερνικείται από έναν σταυρό.
  3. Επίσης, το 1674 εμφανίστηκε το τρίτο όραμα, αυτή τη φορά μια Παρασκευή μετά την γιορτή του Corpus Christi ή Domini (Αγία Δωρεά)΄ ο Ιησούς παρουσιάστηκε στην Αγία με υπέρλαμπρη δόξα, με τις πέντε πληγές Του, και λαμπερός όπως οι ήλιοι και από αυτή την αγία οντότητα να βγαίνουν φλόγες από όλες τις πλευρές, αλλά κυρίως από το υπέροχο στήθος Του που έμοιαζε με ανοικτό καμίνι, αυτή ανακάλυψε την συμπαθή και αγαπημένη Καρδιά, την πραγματική πηγή αυτής της φωτιάς. Κατόπιν ο Ιησούς, θρηνώντας για την αχαριστία των ανθρώπων και τον απερίσκεπτο σεβασμό των προσπαθειών Του για να κάνει καλό σ’ αυτούς, της ζήτησε να συμβάλλει σ’ αυτό. Ο Ιησούς την παρότρυνε να λαβαίνει την Κοινωνία την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα και να παραμένει γονατισμένη με το πρόσωπά της στο έδαφος από τις έντεκα έως τα μεσάνυχτα, τη νύχτα μεταξύ Πέμπτης και την Παρασκευής. Έτσι θα προέλθουν οι δύο μεγάλες ευλάβειες, η Θεία Κοινωνία για την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα και η αγία ώρα της λατρείας.
  4. Η τέταρτη πιο υπέροχη και αποφασιστική αποκάλυψη, πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου του 1675 κατά τη διάρκεια της οκτάβας του Corpus Christi. Ο Κύριος μας της είπε ότι αισθάνθηκε πληγωμένος από την ασέβεια των πιστών και την βεβήλωση των ασεβών, προσθέτοντας: “Αυτό που είναι για μένα ακόμη πιο ευαίσθητο, είναι που οι αφιερωμένες καρδιές σε μένα, το κάνουν αυτό”.

santa Margherita-Maria Alacoque era san Claude de la Colombière († 1682)

Ο Ιησούς ζήτησε ακόμα την Πα-ρασκευή μετά την οκτάβα του Corpus Christi, να ήταν αφιερω-μένη σε μια ειδική γιορτή για να τιμηθεί η Καρδιά Του και με την Θεία Κοινωνία να επουλωθούν τα τραύματα που έχει λάβει. Επισήμανε επίσης ως εκτελεστή για την εξάπλωση αυτής της ευλάβειας, τον πνευματικό πατέρα της Μαργαρίτας, τον ιησουίτη Κλωντ ντε λα Κολομπιέρ (αγιοποιήθηκε στις 31.05.1992), ηγούμενο του κοντινού Οίκου των Ιησουιτών του Παραί-λε-Μονιάλ.

Έναν αιώνα αργότερα, το 1765, η Αγία Έδρα εξουσιοδότησε την πολωνική επισκοπή και την Αδελφότητα της Ιερής Καρδιάς στη Ρώμη να γιορτάσουν αυτή την Εορτή. Ωστόσο, μόνο το 1856 ο Μακάριος Πίος 9ος (Giovanni Maria Mastai Ferretti, 1846-1878) καθιέρωσε την καθολική λατρεία αυτής της Εορτής, επεκτείνοντάς την σε ολόκληρη την Καθολική Εκκλησία.

Εκατό χρόνια αργότερα, στις 15 Μαΐου του 1956, ο Σεβάσμιος Πίος 12ος (Eugenio Pacelli, 1939-1958), για να προωθήσει την προσκύνηση στην Ιερά Καρδία του Ιησού με την εγκύκλιο Aquas Haurietis” [ “ Εσείς θ’ αντλήσετε με χαρά νερό από τις πηγές του Σωτήρα” (Ησ 12:3) είναι τα λόγια του προφήτη που ανοίγουν την Εγκύκλιο], προέτρεπε τους πιστούς να ανοίξουν τον εαυτό τους στο μυστήριο του Θεού και την αγάπη Του, αφήνοντάς έτσι να μεταμορφωθούν.

Σίγουρα η ευλάβεια στην Καρδιά του Ιησού δεν είναι ο εορτασμός της λατρείας ενός ανατομικού μέρους του σώματός Του΄ είναι η ευλάβεια και λατρεία του ίδιου του Ιησού Χριστού και του Προσώπου Του, που η ύπαρξη Του είναι ο Υιός του Θεού, ο λυτρωτής του ανθρώπου και που με την απείρως μεγάλη “καρδιά” Του τον αγάπησε τόσο, ώστε να δώσει τη ζωή Του μέχρι του να πεθάνει πάνω στο σταυρό. Στο σταυρό, που η καρδιά Του διατρήθηκε από τη λόγχη ενός στρατιώτη, και αμέσως βγήκε αίμα και νερό, όπως μας υπενθυμίζουν τα Άγια Ευαγγέλια. Το αντικείμενο, λοιπόν, της λατρείας μας είναι ο Μονογενής Υιός του Πατέρα, ο Ιησούς ο Σωτήρας και Λυτρωτής. Το να μιλάμε για την Καρδιά του Ιησού, μιλάμε για την αγάπη του Θεού προς τους ανθρώπους.

Την Κυριακή της 1ης Ιουνίου 2008 (Angelus, 1 Ιουνίου 2008) ο Πάπας Βενέδικτος 16ος (Joseph Ratzinger, 2005-2013), εξηγώντας την έννοια της παρούσας λατρείας, είπε: “κατά τον άπειρο ορίζοντα της αγάπης Του, πραγματικά, ο Θεός επέλεξε να θέσει τα όρια της ιστορίας και της ανθρώπινης κατάστασης, έλαβε ένα σώμα και μια καρδιά΄ έτσι ώστε να μπορούμε να εξετάσουμε και να αντιμετωπίσουμε το άπειρο στο πεπερασμένο, το αόρατο και ανέκφραστο Μυστήριο της ανθρώπινης Καρδιάς του Ιησού από τη Ναζαρέτ”.

Οι δώδεκα υποσχέσεις του Ιησού με τους ευλαβείς της Ιερής Καρδίας Του (Ο Ιησούς προς την Αγ. Μαργαρίτα Μαρία Αλακόκ)

1. Θα τους δώσω όλες τις απαραίτητες χάρες για την κατάστασή τους. 2. Θα βάλω την ειρήνη στις οικογένειές τους. 3. Θα τους παρηγορήσω σε όλα τα προβλήματά τους. 4. Θα είμαι το ασφαλές καταφύγιο τους κατά τη διάρκεια της ζωής και ειδικά στο θάνατό τους. 5. Θα χύσω άφθονες ευλογίες σε όλες τις δουλειές τους. 6. Οι αμαρτωλοί θα βρουν στην Καρδιά Μου την πηγή και τον άπειρο ωκεανό του ελέους. 7. Οι χλιαρές ψυχές θα γίνουν ένθερμες. 8. Οι ένθερμες ψυχές θα ανέλθουν σε μεγάλη τελειότητα. 9. Θα ευλογήσω τα σπίτια στα οποία η εικόνα της Ιερής Μου Καρδιάς θα εκτίθεται και να τιμάται. 10. Θα δώσω στους ιερείς το δώρο να αγγίζουν τις πιο σκληρές καρδιές. 11. Οι άνθρωποι που διαδίδουν αυτή την ευλάβεια, θα έχουν τα ονόματά τους γραμμένα στην Καρδιά Μου, από την οποία ποτέ δεν θα σβηστούν. 12. Υπόσχομαι ότι το πλεόνασμα του ελέους της Καρδιάς Μου που η παντοδύναμη αγάπη μου θα χορηγήσει σε όλους εκείνους που θα κοινωνούν την πρώτη Παρασκευή του μήνα για εννέα διαδοχικούς μήνες, τη χάρη της τελικής μετάνοιας. Αυτοί δεν θα πεθάνουν με την δυσμένειά μου, ούτε χωρίς να λάβουν τα Μυστήρια, και η καρδιά μου θα είναι ασφαλές καταφύγιό τους σε αυτή την τελευταία στιγμή.

μετάφραση : sal_mar πηγή : http://vangelodelgiorno.org/main.ph…  —

facebook.com- catholic-church

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s