Για τη γενοκτονία των Αρμενίων μίλησε εκ νέου ο πάπας Φραγκίσκος

Ο πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε σήμερα τη «γενοκτονία» των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915-16, χρησιμοποιώντας για δεύτερη φορά τη λέξη που εξόργισε την Άγκυρα όταν την είχε πρωτοπεί, πριν από έναν χρόνο.

AdTech Ad

Μιλώντας ενώπιον του προέδρου της Αρμενίας και του διπλωματικού σώματος της χώρας, ο ποντίφικας χρησιμοποίησε αρχικά τον αρμενικό όρο Metz Yeghern («το μεγάλο κακό») αλλά κατόπιν ξέφυγε από το κείμενο της ομιλίας του και πρόσθεσε «αυτή η γενοκτονία», για να αναφερθεί «στην πρώτη από μια θλιβερή σειρά καταστροφών του περασμένου αιώνα».

«Αυτή η τραγωδία, αυτή η γενοκτονία, σηματοδότησε δυστυχώς την αρχή μιας θλιβερής σειράς τεράστιων καταστροφών του περασμένου αιώνα», είπε ο πάπας Φραγκίσκος μιλώντας στον πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν, τους πολιτικούς ηγέτες της Αρμενίας και το διπλωματικό σώμα.

Νωρίτερα, ο Αργεντινός ποντίφικας προσευχήθηκε στον καθεδρικό ναό του Ετσμιατζίν, κοντά στο Γερεβάν, μαζί με τον Πατριάρχη της Αρμενικής Εκκλησίας Καρέκιν Β΄και απότισε φόρο τιμής στην κοινή διακήρυξη που είχαν υπογράψει ο τελευταίος με τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ το 2001, στην οποία αναφέρονταν στη «γενοκτονία» των Αρμενίων. Ωστόσο ο πάπας Φραγκίσκος απέφυγε σε αυτήν την περίπτωση να χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την Τουρκία, η οποία είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Βατικανό πέρσι, όταν ο Φραγκίσκος έκανε για πρώτη φορά λόγο για τη «γενοκτονία» των Αρμενίων.

Πηγή: news247.gr

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s