Παρεμβάσεις Βαρθολομαίου- Ιερώνυμου για τη διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη, την επόμενη εβδομάδα. Σε μία προσπάθεια να αμβλυνθούν τα προβλήματα και οι διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν ανακύψει, παρενέβησαν στο θέμα ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Το οικουμενικό πατριαρχείο εργάσθηκε εξ αρχής με συνείδηση ευθύνης και χωρίς να φείδεται κόπου και χρόνου, για την προετοιμασία και την ολοκλήρωση αυτού του ιστορικού εγχειρήματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Παρέμβαση στην κατεύθυνση της πραγματοποίησης της αγίας και μεγάλης συνόδου έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τη Χίο σε δήλωση του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού ορθοδοξία: «Εγώ απορώ! Αφού από κοινού αποφασίσαμε να γίνει η Σύνοδος, πώς ο καθένας δηλώνει ότι δεν θα έρθει. Αλλά είναι ελεύθερος ο καθένας να αποφασίσει αυτό που θέλει. Από την άλλη πλευρά όμως, η Σύνοδος δεν είναι Πανορθόδοξη, λέγεται «Αγία και Μεγάλη Σύνοδος» επομένως όσοι κι αν είμαστε να την κάνουμε την Σύνοδο», επισημαίνει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Η εκκλησία της Σερβίας μια από τις 4 που είχαν θέσει εν αμφιβόλω την συμμετοχή τους στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο φαίνεται να επανακαθορίζει τη στάση της.

Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος σε θερμό μήνυμα προς τον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τη ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής, σημειώνει ότι «η εκκλησία της Σερβίας θα συμβάλλει προς τη θετική πλευρά για το έργο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου».

Σύμφωνα με το ειδικό site για την αγία και μεγάλη σύνοδο που δημιούργησε η Ρωσική εκκλησία, «η Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα για να καθορίσει την τελική του στάση».

Στην Κρήτη πάντως συνεχίζονται οι εργασίες της επιτροπής που έχει αναλάβει να διαμορφώσει το τελικό κείμενο που θα εκδώσει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος και το οποίο θα υπογράψουν οι προκαθήμενοι των εκκλησιών.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ-1, Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s